Atunci cînd pornim să cumpărăm PORCUL , în primul rînd trebuie ales ''obiectivul'' ! În general sînt 4 mari rase de porci : YORKSHIRE & BERKSHIRE ( de carne ) şi BAZNA & MANGALIŢA( de grăsime ) !!Cea mai potrivită greutate , în viu , pentru tăiere este între 100-115 kg. Dacă ne dorim , fireşte , mai multă carne vom alege dintre marele alb Y. sau marele negru B. Porcii din aceste rase vor avea 65-70% carne , restul fiind grăsime ! Dacă cumpărăm ''scroafă'' ( indiferent de rasă ) aceasta NU trebuie să aibă burta lăsată jos că riscăm să fie ..gestantă ! La ''vier'' , burta lăsată ne arată multă osânză ! NU se vor cumpăra porci recent castraţi pentru că gustul & mirosul cărnii vor fi neplăcute. Aprecierea greutăţii vii se face măsurînd porcul : din dreptul ochiilor , până la baza cozii , pe lungime şi măsurarea taliei animalului se face după picioarele din faţă numărul cm. obţinuţi înmulţindu-se între ele , rezultatul împărţindu-l la 120 pt. porcii foart graşi , la 130 pt. cei mijlocii şi la 140 pt. porcii de carne !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu